Gradinita Ecuador

In luna noiembrie 2010, Fundatia Serafim impreuna cu parohul regiunii Santa Lucia, Pr. Ioan Nicu Blaj, au inceput constructia unei gradinite in Duran, un sat ecuadorian din regiunea Santa Lucia, provincia Guayaquil. Din cauza lipsei de fonduri, dupa ce gradinita a fost ridicata, lucrarile au fost intrerupte fara a fi finalizate.

Iata pe scurt, de ce a favoriza accesul la educatie in aceasta zona este urgent si de ce Fundatia Serafim a intervenit prin construirea gradinitei.

Duran este un mic sat situat pe coasta Oceanului Pacific, la distanta de 10 kilometri de orasul Santa Lucia, distanta care se parcurge foarte greu din cauza calitatii anevoioase a drumului. Deseori, in anotimpul ploios (decembrie – mai), drumul poate fi parcurs doar pe jos sau calare, ceea ce face aproape imposibila comunicarea la nivel de servicii intre cele 2 localitati.

Satul Duran este compus din aproximativ 25 de case, dispuse pe o suprafata de cca. 25 kilometri. Locuitorii satului traiesc din cultivarea orezului. Majoritatea familiilor nu au teren agricol propriu, ci lucreaza pamantul altora. Casele sunt construite din bucati de scoarta de copac legate intre ele. Saracia este foarte mare si datorita climei: circa 7 luni din an nu ploua absolut deloc, singura rezerva de apa fiind cea adunata in urma ploilor din timpul lunilor de iarna.

Situatia culturala si familiala este diferita fata de cea din Europa. Ecuadorienii din aceasta zona de coasta isi incep viata sexuala foarte devreme, fapt pentru care, in sate foarte mici cum este si satul Duran, traiesc un numar foarte mare de copii care se hranesc practic numai cu orez (dimineata, pranz, seara).

Constructia noii gradinite era foarte necesara din cauza degradarii exagerate a vechii gradinite, construite din  scoarta de copac si care devenise adapost pentru scorpioni si insecte, un real si grav pericol pentru copii. Localnicii erau prea săraci pt a-si permite să doneze bani pentru construcţia grădiniţei, având în vedere preţurile materialelor.

De menţionat că această grădiniţă foloseşte şi ca loc de celebrare a Sf. Liturghii, datorită lipsei unei biserici sau capele.

Pe 7 noiembrie 2011, presedintele Fundatiei Serafim Romania a plecat in Ecuador, pentru a finaliza constructia gradinitei.

Gradinita a fost inaugurata pe data de 7 decembrie 2011.

Vezi galeria foto si filmarea inaugurarii